Haven

Vind 10 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Kopenhagen

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dagje blijft of voor langere tijd de Deense hoofdstad bezoekt, het is altijd handig om meer te weten van je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan tijdens je stedentrip Kopenhagen.

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Hoewel je er natuurlijk nooit vanuit gaat, is het altijd handig de alarmnummers van een stad te weten. Het nationale alarmnummer in Denemarken voor ambulance, brandweer en politie is net als in Nederland 112.

Feestdagenomhoog

Nieuwjaarsdag

Witte Donderdag

Goede Vrijdag

Pasen

Biddag

Hemelvaart

Pinksteren

Dag van de Grondwet

Kerst

Oudejaarsavond

Klimaatomhoog

Denemarken en daarbij Kopenhagen heeft een gematigd zeeklimaat. De overwegende westenwinden zorgen voor de aanvoer zachte lucht en temperen de invloeden uit oostelijke richting. In de winter kent Denemarken perioden van vorst, in de zomer kan het kwik behoorlijk stijgen en valt er weinig neerslag. De gemiddelde temperaturen zijn 0 graden Celsius in de winter en 17 graden Celsius in de zomer. Gemiddeld valt er 600 mm neerslag per jaar. De droogste periode is tussen eind april en begin juni. Al met al lijkt het wisselvallige weer sterk op dat in Nederland.

Openingstijdenomhoog

De winkels zijn op werkdagen over het algemeen geopend van 10.00-18.00 uur (vrijdags tot 19.00 uur). Op zaterdag van 10.00-16.00 uur. Elke eerste zondag van de maand is er koopzondag. De winkels zijn dan geopend van 12.00-16.00 uur.

Tijdzoneomhoog

In Kopenhagen is het altijd dezelfde tijd als in Nederland.

Valutaomhoog

De Denen betalen met Deense kronen (DKK). 1 DKK = 100 øre, 1 Euro = ca. 7,45 DKK.

Er zijn bankbiljetten van 1.000, 500, 100 en 50 kronen en munten van 20, 10, 5, 2 en 1 kroon, evenals 50 en 25 øre.

Vervoer

In het centrum

In het centrum

In Kopenhagen kun je gratis fietsen lenen. Het enige wat je moet doen is het vinden van één van de 125 Stadsfiets Parkeercentra die zijn verspreid over het centrum van stad. Vervolgens moet je 20 DKK borg betalen en kun je zo wegfietsen. Je kunt alleen tussen 1 mei en 15 december fietsen verkrijgen in Kopenhagen.

In de stad rijden verschillende soorten bussen. Ze zijn allemaal geel en ook de bushokjes zijn met een geel teken gemarkeerd. In het stadscentrum rijdt de HT-bus met een enorme frequentie.

De S-bus is een snelle busdienst, die maar bij enkele haltes stopt. Deze bussen verbinden als het ware de randgemeenten met de stad Kopenhagen.

De havenbus zeilt in de Kopenhaagse haven van de 'Kongelige Bibliotek' naar de kleine zeemeermin en stopt onderweg in de Nyhavn en bij Holmen.

Nachtbussen rijden dagelijks tussen 01.00 en 05.00 uur.

Het snelste en gemakkelijkste vervoermiddel in het centrum is de metro. Kaartjes koop je op stations en zijn hetzelfde als die van de bus en de trein. De metro rijdt dagelijks tussen 05.00 en 24.00 uur, donderdag t/m zondag rijdt hij de hele nacht.

Auto

Per auto

De wegen in Denemarken zijn goed onderhouden. Met de auto gaan is dus prima te doen. Vanaf Amsterdam is het zo'n 790 km (8 uur) naar Kopenhagen. Veel eilanden van Denemarken zijn met elkaar verbonden door tunnels en bruggen. Let wel: het is verplicht om de hele dag dimlicht te voeren. In de stad is het overigens niet fijn om te rijden en te parkeren door de vele beperkingen en boetes die worden opgelegd. Het is aan te raden om binnen de stad zelf met het openbaar vervoer te reizen.

Vliegtuig

Per vliegtuig

De luchthaven van Kopenhagen ligt in Kastrup, een stad op het eiland van Amager dat zo'n 8 km ten zuidoosten van Kopenhagen ligt. Vanaf Schiphol is het ruim een uur vliegen, een snelle verbinding dus.

Luchthaven naar centrum

Van de luchthaven naar het centrum

De snelste manier om van de luchthaven in het centrum te komen, is met de trein. Met een rechtstreekse verbinding sta je binnen een kwartier in de stad. Een taxi nemen vanaf de luchthaven kan natuurlijk ook.

Wijken

Christianshavn

Christianshavn

Het stadsdeel Christianshavn, dat op initiatief van koning Christian IV vanaf 1618 op het eiland Amager werd aangelegd, doet een beetje denken aan onze eigen hoofdstad. Er lopen kanalen of grachten doorheen en de straten vertonen een rechthoekig patroon.In Christianshavn hebben nooit ernstige branden gewoed, waardoor veel huizen er nog precies zo uit zien als bijna 400 jaar geleden, toen ze werden gebouwd. Sommige verkeren in een erbarmelijke staat, maar andere zijn mooi opgeknapt en kleurrijk beschilderd. Voor de huizen die aan het kanaal staan, liggen vaak bootjes in het water, wat de wijk helemaal een kleurrijke aanblik geeft.

Christiania

Christiania

Elk jaar trekt Christiana tussen de 500.000 en de 1 miljoen bezoekers, die genieten van de vele opwindende en gevarieerde restaurants, cafés, uitgaansgelegenheden en winkels. De 'vrijstaat' is gebouwd op de dromen van een leven in vrijheid en de mogelijkheid om een stad te laten besturen door de inwoners zelf. Christiania ligt in de wijk Christianshavn en is nog kleuriger dan dat stadsdeel zelf. Sinds 30 jaar experimenteren de bewoners met allerlei alternatieve levensstijlen.

Frederiksberg

Frederiksberg

Frederiksberg, met zijn ongeveer 85.000 inwoners, wordt eigenlijk niet als een stadsdeel van Kopenhagen beschouwd, maar als een aparte leefgemeenschap. De bewoners zijn er maar wat trots op, niet in de laatste plaats omdat hun gemeente rijker is dan het verarmde Kopenhagen zelf. Het grote raadhuis (1949-1953) en het congres- en tentoonstellingencentrum Falkoner Center geven uitdrukking aan een zeker superioriteitsgevoel. Het in de wijk gelegen park van slot Frederiksberg, dat rond 1700 gebouwd werd, is een zeer populaire plaats voor verliefde stelletjes om elkaar het ja-woord te geven.

Latinerkvarteret

Latinerkvarteret

Er wonen nauwelijks nog studenten in deze oude universiteitswijk van Kopenhagen, die zelfs in haar bloeitijd in geen enkel opzicht deed denken aan het beroemde Quartier Latin in Parijs, waarmee de vergelijking zich opdringt. De wijk ligt tussen Vestervoldgade (het gedeelte tussen Jarmers Plads en Rådhuspladsen) en de Fiolstræde. Het centrum wordt gevormd door de Frue Plads. In deze wijk staan oude universiteitsgebouwen en bovendien zijn er talloze boekhandels gevestigd. De meeste universitaire instellingen zijn verhuisd naar Amager. Met haar vele goedkope winkels, pizzeria's, snackbars, cafés en discotheken heeft deze buurt duidelijk een ander aanzien dan andere delen van Kopenhagen, maar is zeker het bezoeken waard.

Sankt Hans Torv

Nørrebro

Als vandaag de dag een groep jonge mensen een avondje uit plant, zal hun bestemming waarschijnlijker de hippe, stijlvolle cafés, clubs, restaurants en bars in Nørrebro zijn, dan het centrum van Kopenhagen. Sinds een paar jaar trekken vooral jonge mensen weg uit het centrum van Kopenhagen. Zo is in de wijk Nørrebro en dan vooral rondom de Skt. Hans Torv een bonte, multiculturele, alternatieve buurt ontstaan met kroegen, muziekcafés en winkeltjes, waaronder veel uitdragerijen.

Vesterbro

Vesterbro

Het stadsdeel Vesterbro, dat zich vanaf het station tussen Vesterbrogade en de Stationsstraat in westelijke richting uitstrekt, met de Istedgade als grootste verkeersader, is meer dan alleen een wijk. In dit deel van deze vroegere arbeiderswijk, die inmiddels gedeeltelijk is gesaneerd, vind je veel leuke kleine winkels en buitenlandse restaurants. Vesterbro is nu een van de hipste plekken van de stad, niet alleen om te wonen, maar ook om te winkelen, te eten en drinken en om uit te gaan. Culturele evenementen vinden plaats in het nieuwe cultureel centrum Øksnehalle, dat in het uit 1901 stammende, gerestaureerde gebouw van de visafslag werd ondergebracht.